Vennerin asiakasperheen kokemus: Venner muuttaa maailmaa, perhe kerrallaan


Lapsiperheessä arki on paljolti lapsen ehtojen mukaisesti elämistä ja suunnittelua, ja lapsen kasvaessa aina vain kiireisempää ja jopa kuormittavampaa - niin ihanaa kuin vanhemmuus onkin.

Yksinhuoltajana, vailla kestävää tuki- ja läheisverkostoa, arki on kuitenkin joskus myös sokeuttavaa uusille ideoille ja toisille vaihtoehdoille. Ovathan kaikki langat omissa käsissä, sekä vastuu perheen hyvinvoinnista, taloudesta ja rutiineista vain itsellä. Ja jo pelkästään niissä tasapainoilu verottaa osansa luovuudesta. Aikaa tai tilaisuutta niistä irtaantumiseen ei ole - etenkään silloin, kun pankkitilin saldoa on ennakoitava ja laskettava lähes päivittäin.

Venner tosin puhkoo tätä kuplaa jo satojen perheiden hyväksi.

Venner toi ruokakassillaan perheeseemme viestin "Sinä olet tärkeä. Sinä ansaitset hyvää." - tai ainakin niin minä sen koin. Minä, joka olen irtaantunut itsenäisyyteen omasta perheestäni ja suvustani hyvin varhaisessa vaiheessa, kiertänyt laitoksia, koteja ja kaupunkeja, opiskellut ja ollut töissä - mutta joutunut kuitenkin jättäytymään ”syrjään” vaikeiden traumakokemusteni viimein saatua minusta yliotteen. Luullut, että olen yksin, ja että niin on minulle parasta.

Eläketulot, sekä muut etuudet, joilla perheeni elää, ovat yleensä riittäneet välttämättömimpiin menoihin, sillä olen sopeuttanut tilanteemme siihen. Mutta kun on tehtävä isompia hankintoja, ja kun elämässä tapahtuu jotain odottamatonta, silloin kun isot laskut kasaantuvat samalle kuukaudelle, tai kun ainoa vaihtoehto itsestä huolehtimiseen on käyttää yksityisen sektorin lääkäri- ja terapiapalveluita (joista ei aina saa Kela- korvausta, tai vaikka saisikin, eivät ne pelasta kahdenkaan kuukauden toimeentulokriisiä) - putoaa pohja jaksamiseltakin. Sitä ajautuu helpotuksiin, jotka näkyvät ruokapöydässä; inspiraatio ja motivaatio ruoanlaittoon tai sen suunnitteluun ovat vähissä, ja arkiruoka - niin monipuolista kun se meillä onkin - toistaa itseään.

Välillä sitä ei edes muista, että värejä voi löytyä lautaselta - tai näe, että ne ovat jo sillä.
Näin käy monelle vähävaraiselle perheelle.

Ensimmäisen, syksyllä 2018 saamamme Venner- kassin myötä meillä tapahtui kuitenkin isoja muutoksia, joita toinen saamamme Venner- kassi syvensi ja laajensi entisestään. Eihän mikään muutos tapahdu hetkessä, eikä varsinkaan ilman, että joku näyttää suuntaa. Tietä, jonka olemassa olon oli jo unohtanut. Ja jo sähköpostiviesti Venner-kassin uudesta tilausmahdollisuudesta innosti minut jälleen haaveilemaan - antoi odotettavaa, ja jotain muuta ajateltavaa. Ja suurimpana: se taloudellinen kysymys. Oltiin jälleen pisteessä, jossa en olisi pystynyt irrottamaan montaakaan euroa perheeni menoihin seuraavan parin viikon aikana. Lottovoitto siis jo tietona Venner- kassin saapumisesta!

 ...lehtikaali, josta olin kuullut huhua kevään kassien osalta, sai kuitenkin pulssini nousemaan. Emme ole ikinä olleet sen kanssa erityisen läheisiä, mutta Venner taas tuntui vanhalta hyvältä ystävältä, johon luottaa - lehtikaalinkin kohdalla. 

Uuden reseptiikan Venner- kassit näyttivätkin saapuessaan niin Venneriltä (jonka tavaramerkki on yhdistää kookosmaito, tomaattisose ja kikherneet), että unohdin ennakkoluuloni lehtikaalin osalta sillä samalla hetkellä, kun Kauppahalli24- palvelun kuski kantoi ruokakassit eteiseemme.

Itkin iloa ja helpotusta, kiitollisuutta, ja jopa kaikkia Venner- kassin värejä ruokakasseja läpi käydessäni ja purkaessani - palautteen antaminen ja kokemustemme jakaminen Vennerin asiakasperheenä olemisesta onkin vähintä mitä voin tämän kaiken jälkeen tehdä.

Jos ensimmäinen saamamme Venner- kassi oli lottovoitto, oli tämä kevään kassi, vitamiineineen kaikkineen, verrattavissa lottovoiton siirtämiseen säästötilille: Talletus olisi pitkäaikainen, ja kasvaisi korkoa.

Vennerin vaikutukset ulottuvat pitkälle, ja vaikuttavat muuhunkin, kuin vain yhteen viikkoon ja sen aterioihin; Venner tarjoaa perheelle välineet, joita käyttää monella muullakin elämän osa-alueella perheen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen.

Meille Vennerin kevään ruokakassit ja reseptiikka toivat (taloudellisen kriisin helpottumisen lisäksi) mm. yhdessä tekemisen iloa, sekä ennakkoluulojen ”luuloiksi” toteamisen - hämmästyin itsekin, miten laajasti taaperoikäinen lapseni tunnistaa, ja SYÖ, erilaisia kasviksia ja kasvisruokia. Niiden pohjalta keittiömme seinää komistaakin nyt kuukauden kiertävä ruokalista, jossa 80% ruokalajeista edustaa Venner- reseptiikan ruokia tai niiden muunnelmia. Linssit/ kikherneet, kookosmaito ja tomaattimurska - yleensä samassa ruokalajissa käytettynä - ovat tulleet jäädäkseen! Käytämme nykyään perheeni aterioissa säännöllisesti sitä kaikkea, mitä Venner meille kasseissaan toi.

Terveellisesti syöminen on taloudellista, mutta myös hyvää mieltä ja terveyttä tuottavaa. Vennerin esimerkin mukainen satokausien seuraaminen ostopäätöksissä ja keittiössämme valmistuvissa ruokalajeissa tuottaa myös muille hyvää.

Olenkin kokenut ensimmäistä kertaa aikoihin, että saan olla osallisena ”normaalissa” yhteiskunnassa ja hyvän tekemisessä. Enkä varmastikaan ole ainoa. Te muutatte maailmaa, perhe kerrallaan. Kiitos, Venner!

- Vennerin asiakasperhe, nainen ja pieni lapsi 

Tervetuloa mukaan olemaan osa Vennerin tarinaa - auttamaan ja syömään hyvin! Osta ruokakassi tai sen osa TÄÄLTÄ, ja tervetuloa mukaan Vennerin Keittöön - kasvisreseptipalveluun, joka tekee hyvää! 

https://vennerinkeittiossa.fi/