Kauden mukaiset ruokakorit


Ruokakaupassa kulkiessa havahdun välillä ihmettelemään miten monia ruoka-aineita on saatavilla aina, ympäri vuoden. Mansikat toimivat tässä loistavana esimerkkinä - niitä saa nykyään ostettua vaikka joulupöytään! Itsessäni olen huomannut, että kehoni kaipaa eri ruokaa eri vuodenaikoina. Keväällä ja kesällä tekee usein mieli syödä raikasta ja energisoivaa ruokaa. Silloin maistuvat kylmät, yksinkertaiset ja kevyemmät ruoat kuten salaatit ja hedelmät. Syksy ja talvi kutsuvat puolestaan lämpimien patojen ja keittojen äärelle.

Lämpötila, valo ja elämänrytmi saattavat olla näihin mielitekoihin vaikuttavia tekijöitä. Kehoaan kannattaakin opetella kuuntelemaan, se yrittää usein kertoa meille mitä milloinkin kaipaa.

Olen sesonkisyömisen puolestapuhuja ja suosin aina, jos mahdollista, kaudelle tyypillisiä tuotteita. Täyttämällä ruokalautasen kauden tuoreilla herkuilla, voin luvata, että annoksenne on täynnä makua, ravinteita ja uusia makumaailmoja. Tämän lisäksi tulee tuetuksi luonnollista viljelyä, säästettyä rahaa sekä ympäristöä!

Keskustelu kasvisruuan hintavuudesta tuntuu välillä olevan ristiriitainen ja vastakkainasetteleva. Helsingin Sanomissa oli taannoin artikkeli, jossa vertailtiin vegaaniruokakorin sekä sekasyöjäkorin hintoja. Kyseisessä artikkelissa ei eroteltu kasvissyönnin tai sekasyönnin periaatteita sen syvemmin saatikka korien hiilijalanjälkiä. Hintavertailussa valittiin kasvissyöjille automaattisesti esim. kotimaisia mansikoita, kun taas sekasyöjille oli valittu ulkomaalaisia mansikoita. Samoin toimittiin mm. varhaisperunan suhteen. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä myös mahdollisimman ympäristöystävällinen sekasyöjän ruokakori. 

Suomalaiset syövät tutkimusten mukaan liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja (FinRavinto 2017). Tutkimuksen mukaan vain 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö tarpeeksi kasviksia, eli suositellun 500g annoksen päivässä. Syömisen monipuolistamiseen ja ennen kaikkea makunystyröille, ympäristölle ja kukkarolle suotuisalle sesonkisyömiselle soisin lisää tilaa keskusteluihin. Näin ihmiset löytäisivät uudenlaisia syömisen vaihtoehtoja. Vastakkainasettelun sijaan olisi hyödyllistä panostaa mahdollisemman monipuoliseen ruokakoriin. Näin saamme automaattisesti kasviksille, marjoille ja hedelmille lisää tilaa, siltä osin kuin se vain on mahdollista. 

Mistä sitten tietää mitä ostaa milloinkin? Mikä on juuri nyt herkullisinta ja edukkaimmillaan? Satokausikalenteri on todella hyvä työkalu ja jatkuvassa käytössä itselläni. Se nopeuttaa ruokasuunnittelua ja ruokakaupassa asiointia huomattavasti. Vennerin ruokakassi ja reseptit huomioi luonnollisesti myös kasvisten syönnin sekä sesonkiajattelun, sekä luo kasvisraaka-aineista mahdollisimman edullisia mutta ravitsevia kokonaisuuksia. Vennerin Keittiössä-palvelun vinkit ja monipuoliset reseptit videoineen Vennerin palveluista saat huikeaa inspiraatiota, asiantuntevaa opastusta ja pääset takuuvarmasti monipuolistamaan ruokakoriasi kasviksilla, hedelmillä ja muilla sesongin herkuilla.

Elokuussa täyttäisin ruokakorin kotimaisilla sesonkikasviksillla kuten erilaisilla kaaleilla, avomaakurkulla, tomaateilla, herneillä, sipuleilla, brocconliinilla, varhaisperunalla, tillillä, sekä eri marjoilla ja tateilla. Ulkomaisista sesonkikasviksista maistuvat puolestaan luumut, nektariinit, melonit, bataatit sekä avokado ja banaani.

 Lähteet:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006148694.html

http://www.julkari.fi/handle/10024/137433

https://www.satokausi.fi

venner.fi

 - Cessi, Vennerin ravintoneuvoja